Kezdő edzőként mihez kezdjek?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Kezdőként érvényesülni valamilyen iparágban mindig kihívás. Különösen igaz ez a Fitness iparágra, hiszen iszonyatosan nagy a telítettség. Ez nem feltétlenül rossz, hiszen ösztönöz arra hogy mindig jobb és jobb legyél, annak érdekében hogy legyen esélyed kitűnni. Ami biztos ha valamiben jó vagy és egyben megtalálod ebben a tevékenységben azt ami kiteljesít, mindig lesz helyed a palettán, akkor is ha az egy nagyon telített szakma. Összegyűjtöttem alább pár ötletet, ami részben saját tapasztalat részben másoké, hogy segítséget nyújtsak a kezdéshez. Egy nagyon fontos dolog van, ami persze egy igazi és egyben ősrégi klisé, hogy soha nem szabad feladni. Nincs ezen mit szépíteni ez így igaz, végül csak azok érnek el sikereket akik anno nem adták fel és pont. Na de lássuk mivel érdemes kezdeni.

Az elején fontos eldöntened, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként szeretnéd majd a tevékenységed végezni, mert mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is persze, de nem mindegy, hogy milyen előkészületeket kell megtenned mielőtt élesben belevágnál. A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy a szakmában túlnyomórészt inkább a vállalkozóknak vannak lehetőségei, alkalmazottként elég nehéz elhelyezkedni, mert kevés az a munkáltató aki bevállalja például a szakmával járó időszakosság kockázatát. Mert igen ezzel is számolnod kell, ez az iparág időszakosan mindig több bevételt hoz, míg vannak hónapok amik bizony átmenetileg alul maradhatnak bevétel szempontból.

Nagyon sok esetben előfordul hogy a végzett edzőknek az Intézmény, ahol tanultak az oklevél megszerzése után rögtön állást biztosít. Ez egy jó kezdet, viszont biztos, hogy minden végzett oktatót nem fognak tudni alkalmazni, ezért érdemes már a tanfolyam ideje alatt törekedni rá, hogy a szakmában minél nagyobb ismeretségi körre tegyünk szert. Így biztosítva, hogy lesz kihez fordulni tanácsért és tippekért, hogy hol keresnek éppen új edzőt vagy oktatót a csapatukba.

Érdemes saját lábon állva is belekezdeni az óratartásba, akár egy fix teremmel kötött szerződés mellett (feltéve, hogy a terem nem köt ki kizárólagosságot), mert ezzel is bővül az ismeretségi kör és minél több tapasztalatra sikerül szert tenni annál jobb. Akár ha csak a szűk környezeted családi/baráti körödet tudod bevonni először az is megéri, mert később már bármilyen alkalmas helyiséget bérleve kiterjesztheted a tevékenységed a lakókörnyezetedre és az ő ismeretségi körükre.

Hasznos lehet kezdetben több különböző  helyszínen/teremben elvállalni az óratartást, mert így a későbbiekben dönteni tudsz, hogy melyik teremben vagy helyszínen maradnál szívesen, hol építenéd tovább a karriered, hol találod meg igazán a számításodat és ezen vagy ezeken a helyeken tudsz majd később több foglalkozást elvállalni.

Hirdetni, hirdetni, hirdetni. Az nem elég, hogy te tudod, hogy mivel foglalkozol és hogy milyen jó vagy benne, ezt minél több emberrel próbáld meg tudatni. A közösségi média ugyan jó hely a hirdetésre, de figyelj oda, hogy ne terheld túl az ismerőseidet a minden nap kétszer kiposztolt edzéseiddel vagy motivációs üzeneteiddel. Ezzel csak azért éred el, hogy akik nem fogékonyak a témára rövid úton kikövetnek. Sokkal jobban jársz ha létrehozol egy külön “edzői” profilt a privát mellett és ott gyűjtöd magad köré az érdeklődőket, bár még így is viszonylag kis közösséget tudsz majd elérni. A legtöbbet azzal tudsz profitálni ha kimondottan a sportszerető közösségnek szánt oldalakon hirdetsz, hozol létre profilt és népszerűsíted szolgáltatásaidat, edzéseidet.

.

Következő cikkünk is érdekelheti

A nyújtás fontossága

Sokan azt gondolják, hogy a nyújtás olyasvalami amit csak a futók vagy  a tornászok végeznek, azonban az igazság az, hogy mindannyiunknak szükségünk

Tovább »