Hogyan válassz a korodnak megfelelő edzésformát? (2.rész)

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter

A negyvenes éveidben

A legtöbb ember a negyvenes éveiben kezd el hízásnak indulni. A súlyzós edzés az egyik legjobb módja a kalóriaégetés optimalizálásának, megakadályozza a zsírfelhalmozódást és megállítja, illetve lassítja az izomtömeg elvesztését. Csoportos óra keretében a kettlebell edzés jó választás lehet, de a konditermi súlyzós edzés is megfelel a célnak. Ha korábban még nem futottál a 40-es éveidben ezt a mozgásformát is érdemes felvenni a többi közé, fokozatosan haladva a kisebb megterheléstől az intenzívebb felé.

A pilates edzés szintén nagyon hasznos lehet a core izmok megerősítésére, ezzel megelőzve a hátfájást, amely szintén gyakran ebben az évtizedben kezdődik.

 

Az ötvenes éveidben

Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni az erősítő edzésekre, mert ezek segítenek a korral egyre gyorsabb ütemben leépülő izomtömeg fenntartásában. Az izomtömeg fenntartásához minimum heti kétszeri erősítő edzés ajánlott. Emellett a kisebb intenzitással gyakorolt futás vagy gyors ütemben végzett séta is szükséges, hogy a szív és érrendszer kondíciója is megfelelő maradjon.

Érdemes új dolgokat kipróbálni, mint például a Tai chi edzés amely amellett, hogy kiválóan alkalmas az egyensúly fejlesztésére, remek kikapcsolódást is nyújt.

 

A hatvanas éveidben

Az emberek többsége a hatvanas éveiben főként az öregedési folyamatoknak köszönhetően már betegesebb, előjönnek az ízületi és egyéb mozgásszervi problémák stb. Ezeknek a problémáknak a mértékét a mozgásszegény életmód még tovább súlyosbíthatja. Mivel az életkor előrehaladtával arányosan a testmozgás mennyisége is hajlamos csökkenni, ezért nagyon fontos odafigyelni rá, hogy az ember ebben az életkorban is maradjon aktív és ezzel próbálja meg ezt a tendenciát csökkenteni.

Remek választás lehet a társastánc, mert egyben szórakoztató és társaságban végzett mozgás, de hasznosak lehetnek az olyan ízületkímélő edzések is mint mondjuk a vízi-aerobik vagy a vízi torna. De ha semmi másra nem is sikerül rávennünk magunkat akkor a heti kétszeri alkalommal végzett intenzív séta is sokat segíthet.

A hetvenes éveidben és azon túl

Ennél a korosztálynál a gyakorlatok, illetve a mozgás elsődleges célja, hogy segítsenek megakadályozni az esetleges sérüléseket, eséseket.  Az ágyhoz kötött betegségek esetén az erő és kondíció nagyon gyorsan csökken, mivel ilyenkor az ember teljesen inaktív. Ezért mindenképpen érdemes elkerülni ezeket az állapotokat, de ha ez nem sikerül akkor  ágyhoz kötve is arra kell törekedni, hogy amelyik testrészt lehet azt nagyon egyszerű gyakorlatokkal mobilizáljunk.

Családdal barátokkal hosszú sétákat tenni különösen ajánlott ebben a korban, mert javítja az általános erőnlétet és motivál is a mozgásra az együtt töltött idő. Érdemes gyógytornász tanácsát kérni az otthoni edzéshez a megelőző illetve az általános kondíciót fenntartó gyakorlatok végzéséhez.

A fő üzenet mégis az, hogy egész életedben mozogj, mivel a tartós és már szokássá/rutinná vált testmozgás az, amely az egészség számára a leginkább előnyös.

Következő cikkünk is érdekelheti

A nyújtás fontossága

Sokan azt gondolják, hogy a nyújtás olyasvalami amit csak a futók vagy  a tornászok végeznek, azonban az igazság az, hogy mindannyiunknak szükségünk

Tovább »