A táplálék-kiegészítők szerepe a sportban

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter

Az talán senki számára nem újdonság, hogy az egészség megőrzésben valamint az edzés-eredményességben az egyik legjelentősebb összetevő a megfelelő táplálkozás. A tökéletes minőségű és mennyiségű táplálkozás azonban ma már csak elméletben lehetséges. Régen sem volt ez sokkal egyszerűbb de főként napjainkban az élelmiszerek már addig is veszítenek tápanyagaikból, amíg a termelőhelyről a konyhába eljutnak.

A tápanyagok a gyümölcsökben és zöldségekben a héj alatt vannak, így hámozásukkor elvesznek. További veszteség lehet a főzés, illetve húsoknál a sütés is. Emiatt az egyéni céloknak megfelelően szükség lehet táplálék-kiegészítők szedésére. A táplálék-kiegészítők nem csupán vitamin, vagy ásványi anyag tartalmuk miatt fontosak, hanem energiahordozók is, emellett általában aminosavakat, ionokat is tartalmaznak, a céltól függően. Az aminosavak a fehérjék, hormonok, neurotranszmitterek, illetve enzimek építőkövei. Csak az esszenciális aminosavakra van szüksége szervezetünknek külső forrásból, mivel ezeket szervezetünk nem tudja önmagától előállítani. Az aminosavak egymással kapcsolatban állnak, és befolyásolhatják az egyes alkotórészek napi szükséges mennyiségét. Fontos tehát, hogy körültekintően válasszuk ki a megvásárolni és használni kívánt termékeket, mert bizony egy rosszul megválasztott termék szedésével akár több kárt okozhatunk magunknak mint amennyi hasznot.

Érdemes szakemberek segítségét kérni, a megfelelő táplálék kiegészítő fajta kiválasztásához, attól függően, hogy kinek milyen konkrét célja van annak szedésével. Mivel minden ember különböző a szervezet is különböző mértékben szorul támogatásra bizonyos tápanyagokból. Laikusként nagyon könnyű elveszni a manapság elérhető táplálék kiegészítők kínálati erdejében. Bár a témának hatalmas nemzetközi irodalma is van, ami egyébként segítségünkre lehet a megfelelő választáshoz, de meg kell jegyeznünk, hogy sok esetben az elfogadható tudományos bizonyítékok hiányoznak, és az összetevők valamint a felhasználhatóság tekintetében csak az adott gyártó állításaira támaszkodhatunk.

Saját érdekünkben fontos tehát, hogy csak hazai hatóságok által bevizsgált és ellenőrzött táplálék-kiegészítőket alkalmazzunk és szükség esetén a kezelőorvosunkkal együttműködve válasszunk terméket.

 

 

Következő cikkünk is érdekelheti

A nyújtás fontossága

Sokan azt gondolják, hogy a nyújtás olyasvalami amit csak a futók vagy  a tornászok végeznek, azonban az igazság az, hogy mindannyiunknak szükségünk

Tovább »